Kawasan Rekreasi Dan Pelancongan

Gua Sireh Kpg Bantang

Gua Sireh terletak di Gunung Nambi, berdekatan Kampung Bantang, Daerah Serian. Gua Sireh pernah didiami oleh masyarakat purba bermula dari Zaman Batu, Zaman Batu Baru sehinggalah Zaman Logam kira-kira 20,000 tahun yang lalu. Terdapat banyak bukti peninggalan masyarakat zaman purba di Gua Sireh seperti tembikar, kulit siput, manik, tanah perkuburan dan lukisan pada dinding gua.


Taman Rekreasi Ranchan

Taman rekreasi Ranchan yang dikelilingi oleh kehijauan dan suasana yang menyegarkan adalah tempat berkelah yang popular di Daerah Serian. Persekitaran yang semulajadi, tenang dan damai menarik keluarga, kawan, pasangan dan kumpulan ke taman untuk menikmati alam sekitar, berenang dan mandi di arus gunung yang sejuk atau hanya untuk menikmati pemandangan.


Gawai Parade Kg Taee

Satu lagi persembahan solidariti puak. Kebanggaan yang tulen untuk kebudayaan sendiri, itulah tentang penduduk kampung Taee. Acara yang bermotivasi, tanpa bantuan kewangan luar. Kelihatan lebih banyak orang luar tahun ini, orang asing dan sekumpulan jurugambar juga. Selalu nya acara bermula pada pukul 3 petang bergantung dengan ketentuan cuaca.


Jong Crocodile Farm, Siburan

Terletak di 18 1/2 Miles (29KM) Lebuhraya Kuching Serian, perjalanan 20 minit dari Kuching, ibu negeri Sarawak. Ladang & zoo buaya Jong adalah ladang buaya pembiakan pertama & terbesar di Malaysia. Ditetapkan di tengah-tengah pokok tropika yang menawan, vegetasi yang subur dan pokok buah-buahan tempatan, terletak ladang unik ini dengan lebih daripada dua ribu buaya dibiakkan dalam penangkapan. Ladang ini menyediakan tempat perlindungan yang sempurna untuk reptilia, menyelamatkan spesies dari kepupusan.

Terdapat sedikit kolam pembiakan semulajadi untuk buaya untuk pasangan dan berbilang. Selain buaya, terdapat juga spesies burung dan haiwan yang jarang ditemui di Pulau Borneo sahaja. Pengunjung boleh menikmati pengalaman yang mempesonakan berjalan bebas di antara monyet, kucing macan tutul, matahari terbenam, beruang, pheasants, civet, rusa menyalak, rusa sambar, kura-kura, kelawar buah, memantau cicak, ular sawa dan malah kasuari.


Tasik Danu, Serian

Taman Tasik Danu terletak kira-kira 10 kilometer daripada Kampung Melayu Tebakang. Taman ini amat popular dalam kalangan penduduk tempatan kerana taman ini amat sesuai untuk aktiviti riadah serta kemudahan yang disediakan. Antara kemudahan yang disediakan ialah gelanggang tennis, stadium mini, taman permainan kanak-kanak dan lain-lain.